Nätter från helvetet..

31 oktober, 2016
87 Kommentarer

Jag måste medge, jag riktigt bävar för nätterna. Jag har inte haft så här jobbiga nätter med något av mina andra 4 barn…

Redan vid 23 börjar Louie snurra och greja. Separationsångest kanske, sa bvc? Inga nya tänder, hosta eller förkylning.

Det har verkligen varit ”något”oavbutet sedan i somras. Inte en natt utan ”av med täcker, upp ur sängen, napp in, bök och gnäll”

Och nej, jag har inget emot att ha ungarna i min egen säng när det krisar. Tyvärr är min säng för hög och jag är livrädd för att Lo skulle bryta nacken om han faller ner.

Jag börjar få smått panik. Vissa av er har ju haft sånna här skitjobbiga nattungar, och för vissa av er har det varit ett helvete i flera år…?!

Nu har JAG allt fixat till er…. Byxorna jag hade häromdagen som många av er frågade om inne i kommentarsfältet. 

Jag hade ju klippt bort lappen och kunde inte riktigt svara på frågor om namn på modellen. 

Fixat! Ringt runt. Messat bild. Och bett min kompis Mikaela köpa in några till er i sin webbutik.. 

Skjortan på bilden och byxorna från CULTURE hittar du HÄR! Du kan skriva Maggan20 funkar i 48 timmar

Skjortan heter Victoria, tyvärr hade jag ingen ”modebild” ni får en maskeradbild istället. Men den är väldigt fin till byxorna 

Byxorna är raka lite tightare finbyxor med stretch. Jag en typisk 38 och de sitter både skönt och snyggt (tycker jag)

Hittar dem HÄR! Maggan20 så får du extra, extra sa Mikkis


 
Lugn vecka. Charlie och Filip är i Skåne. Lance och Tristan på semester med sin pappa. Jag måste jobba och är kvar med Lo här i Stockholm

Igårkväll tittade vi på The Killing och åt popcorn. Mysigt!! 22 var jag tvungen att lägga mig för att orka natten.

Dagens grrrrrr

När bäbisen sover och reklamen webb tv är så hög att man hoppar till taket och väcker hela lägenheten 

Syns lite senare under dagen….

Nya glasögon. Kan inte bestämma mig. Hiss eller diss?


Kommentarer

 1. Linnea i Colorado,

  Jag vet PRECIS hur det ar, att vara radd for natten och livradd for att hora bebis/kiddo skrika och veta att nu ar det koooort. Jag ar sa trott att jag inte kan prata om nagot annat?! Det ar hemskt for kollegor/vanner att det enda jag kan fora en vettig konversation om ar MIN SOMN. Det finns liksom inte ork eller hajrnceller till nagot annat. Nu ar vi gravida med nummer tva och jar kanner nastan att jag inte kan gladjas over graviditeten som jag vill just for jag ar sa otroligt radd for att det ska bli annu mindre somn.. aahhhh!

 2. LP,

  Hej Maggan

  Ställer en kanske personlig fråga. Men reflekterat att du som jag är mycket ensam i ditt förhållande då din sambo är på mycket jobbresor mm. Med små barn (och stora) måste det många gånger kännas slitsamt och att du känner dig ensam i tvåsamheten (eller så kanske du inte gör det).
  Jag har varit mestadels ensam i mitt förhållande och det känns väldigt jobbigt, så pass jobbigt att jag valt att inte skaffa barn just av den anledningen.
  Så min fråga är enkel – hur gör du, känner inför ensamheten i tvåsamheten.
  Trivs du bäst med det upplägget eller kan du som jag längta efter att äta middagen tillsammans på kvällen, sova tillsammans mer och vara tillsammans mer på fritid?

  Må väl. Kram

 3. Mammatilltre,

  Min minsta va också bökig. Fick tipset att inte låta honom titta på teven/platta /dator och att minimera intryck så gott det gick … ej framåtvänd vagn utan vagn vänd mot mig…. för oss hjälpte detta att få lugnare nätter
  Alla barn är olika så klart men kanske värt att pröva om han får mycket intryck
  Kram från trebarnsmamman

 4. Sylvia,

  Vår äldsta sov inte en hel natt förrän han var runt 2,5 år, när han var 1,5 kom hans lillebror…..som inte heller sov hela nätter. Så runda slängar tog det runt 3 år innan vi fick sova någorlunda normalt. Hur vi klarade det? Ingen aning……vissa perioder från den här tiden är helt svart, kommer inte ihåg, förmodligen så knäckt av sömnbrist så minnet tacklat av. MEN man klarar det ändå, för man måste ju. Ps. Glömde jag säga att vi inte har fler barn än två…… ;)

 5. Vega,

  Mycket hiss uppåt på glasögonen!!!

 6. Malin,

  Kan det funka med madrass på golvet OM han nu skulle ramla (gud förbjude) kanske bulla upp med täcke och kuddar på den ”tomma” sidan som stöd? Usch vad svårt. Hade en liten som vägrade ligga hos oss. Hon sov om man gick runt med henne, jättelätt verkligen….not.
  Hon var 1 1/2 när hon sov sin första hela natt…zzz

 7. Trebarnsmamman.,

  Du har själv svaret Maggan! Lyft ner den stora madrassen på golvet! Sanera rummet så det är säkert för lille Lo, om han kryper iväg/ rullar ur på natten. Sov ni inte gott på Sophies madrass?Som mamma till 3 nu vuxna, ansåg jag snabbt att .Skit samma var de sover,bara de sover gott.Sömnen är a och o. Särskilt vid ditt tempo. Ingen av våra barn har stannat kvar i våra sängar speciellt länge. Vid 3 barn,hon nekades napp.Fick bröstet när hon ville, därefter blöjbyte i vår säng och sedan sov hon bredvid. Alla barn är olika,som du vet. Nöjd bebis,piggare gladare mamma. Hoppas detta hjälper. Lycka till. Vid tillfälle,dela på nätterna och Philip eller du sover i ett annat rum. Kram.

 8. Anna,

  Prövat med snuttefilt? Ett vältvättat örngott eller en urtvättad t-shirt som luktar DU (sov med den några nätter eller ha den innanför kläderna). Funkade på min äldsta som var lite krånglig nattetid. Mammadoften…. Alternativet just nu är väl annars en 1,40-madrass på golvet till dig och lillfjonk?

 9. Sara,

  En av mina söner började böka på nätterna när han var typ 6 månader, rullade runt, lekte med gosdjuren, snorade, låg och fnissa och störde oss hela nätterna. Vi hade ett extra sovrum men kände att jag var rädd att jag inte skulle höra honom om han verkligen grät ochvar ledsen. Lösningen blev att stoppa in ungen i klädkammaren. In med spjälsängen och på med speldosa och inte ett knyst på tolv timmar. Så är det varje natt. Antagligen störde vi varandra och han fattade inte att han skulle sova när han vaknade och vi var där i sängen bredvid och hyschade åt honom. I klädkammaren däremot är det becksvart, svalt och tyst. Funkar klockrent. För oss har det aldrig varit ett alternativ att ha Barnen i sängen med oss. Kan absolut inte slappna av då. Man får tänka att det enbart är under en kort period dom inte sover. Det blir bättre. Tids nog får du ge igen i tonåren med slamrande kastruller :)

 10. Suffe,

  Men maggan, man möblerar ju om!! Min äldsta var en riktigt natt-skräck, vaknade efter 40 min om han inte fick ligga intryckt i min armhåla ungefär. Jag var också livrädd för att han skulle trilla ner. Lösningen? Ställ sängen in mot en hörna och låt han ligga innerst. alternativt ta bort en madrass från sängen så den blir lägre. Eller sov på golvet. Hellre lite stel i ryggen än att inte sova alls, så resonerade jag under hans första 2 år 😱😂 kram till dig!

 11. Annika,

  Skitsnygga glasögon, michael kors?
  Skitgullig unge också :-)

 12. Emmy,

  Hej! Låter jobbigt med såna nätter, hoppas det vänder snart! Men om du ställer hans spjälsäng intill din säng så ramlar han väl inte ner? Så gör jag o det hade jag inte klarat mig utan. Vi sover alla i samma säng, allt för att få sova så mkt som möjligt!!
  Tack för din fina, roliga o naturliga blogg!

 13. Jessie,

  Du har väl läst alla kommentarer redan…Men skriver min erfarenhet av våra fyra barn. Sista och yngsta grabben sov jättedåligt fram tills han var 3 1/2 år och vi förstod vad felet var… Dom tre andra har sovit bra.
  Sen han var 5 månader hade han 11 öroninflamationer och när han var 14 månader satte dom in rör i öronen. Han sov MYCKET bättre, ja tillochmed hela nätter en längreperiodel. Men sen började ett igen vid 2 års ålder… vaknade flera ggr på natten, ville ha napp, välling, napp, välling… Och gnällde o tjorvar en… Tills vi var till ögonläkaren på en rutinkontroll och skulle se om rören satt kvar i öronen.. Då sa jag att det är inga problem ned öronen men hans andedräkt är vidrig!! Då kollade han HALSMANDLARNA och dom var JÄTTESTORA o FULA enligt läkaren. Han sa att det måste Opereras bort o det var orsaken till sömnlösa nätter.. En månad fler opererades om bort… Och JA, pojken har sovit som en prinsessa sen dess! Nu behöver det inte vara så för Louie, men det kan vara ett tips att kolla upp. Isånafall lider han ju mest själv av det..
  Lycka till med vad det än är!
  Kram❤

 14. cecilia,

  Japp, mitt första barn sov väldigt dåligt på nätterna hela de första åren…nu är hon 12 och är FORTFARANDE, eller igen kanske jag ska säga, den av mina barn som sover sämst och avskyr att sova och jämt ‘fuskar’ att hon lagt sig och smyg-gör annat istället. Just med din minsta så blir det väl mycket aktiviteter att han hänger med på mycket (precis som med min minsta) och därför tror jag ibland att dom blir överstimulerade och därför bearbetar allt och har svårt att sova på natten – särskilt om dom redan sover dåligt, kanske. Så var det med min minsta, men tough luck vad ska man göra när man har äldre barn. Så jo, det har varat i flera år…tyvärr… men det kunde ju varit nåt annat som det var problem med som var värre. Och ju äldre dom blir ju mindre störs man ju själv det är mer att man oroar sig eller blir arg att dom inte sover som dom behöver.

 15. Malin,

  Känner igen mig i rädslan över att inte få sova om natten ;-(
  Lilleman var väldigt jobbig med det! Men när vi slutade med välling så började ungen faktiskt sova hela nätterna. Han hade sovit så oroligt så vi började faktiskt fundera över om han hade ont i magen. Man fyller ju gärna de små med välling på kvällen/natten för att man tänker att de sover gott då.. Men tvärt om i vårt fall! Kan vara värt att testa ifall han fortf äter välling.

  Ett annat tips är att man som förälder tar varannan natt – dvs den ena får sova i ett annat rum. Tråkigt kanske men för sitt eget välbefinnande är det överlägset. Min man har jobbat heltid (och mer där till) men ändå tagit nätter. Inget konstigt med det. Båda ska ju må bra och funka för de andra barnen likaväl. Det gör man inte om man inte får sova! Vet många fler med oss som haft det upplägget. Även om männen gjort ”karriär” under tiden…
  Ni kanske redan gör så.. om inte så är detta inlägg av känslig karaktär för Filip.. ha ha..

  Hoppas att det vänder snart!

 16. Malin,

  Känner igen mig i rädslan över att inte få sova om natten ;-(
  Lilleman var väldigt jobbig med det! Men när vi slutade med välling så började ungen faktiskt sova hela nätterna. Han hade sovit så oroligt så vi började faktiskt fundera över om han hade ont i magen. Man fyller ju gärna de små med välling på kvällen/natten för att man tänker att de sover gott då.. Men tvärt om i vårt fall! Kan vara värt att testa ifall han fortf äter välling.

  Ett annat tips är att man som förälder tar varannan natt – dvs den ena får sova i ett annat rum. Tråkigt kanske men för sitt eget välbefinnande är det överlägset. Min man har jobbat heltid (och mer där till) men ändå tagit nätter. Inget konstigt med det. Båda ska ju må bra och funka för de andra barnen likaväl. Det gör man inte om man inte får sova! Vet många fler med oss som haft det upplägget. Även om männen gjort ”karriär” under tiden…
  Ni kanske redan gör så.. om inte så är detta inlägg av känslig karaktär för Filip.. ha ha..

  Kan även vara bra att han har separat sovrum för då vaknar du/ni inte av allt bök och en hel del kanske han löser själv… Vår son har inte kunnat ha lampor tända i sitt rum. Utan becksvart är grejen :-) Ser man inget kan man likaväl sova!

  Hoppas att det vänder snart!

 17. Malin,

  Hej fina du,
  Vår dotter på 11 mån har också oftast krånglat på nätterna och vill verkligen vara nära. Vi kapitulerade helt och tog av benen på sängen, ställde in den i ett hörn och lägger sen en hög kuddar vid fötterna där barnet ligger. Då kan hon inte ramla ner och vi alla sover mkt bättre:D lycka till!

 18. Anna Cedergren,

  As snygga!!!👌🏻

 19. Jessica,

  Min lilla är född en dag före lilla Lo och jag har följt din blogg sedan dess. Dom är så lika! Jag tror det är perioder. För min lilla vet inte hur man sover på natten längre. Haha. De är riktigt tufft men jag tänker att det kommer vända och det är bara att härda ut.
  Kram

 20. Emma,

  Jag läste boken ”Att somna utan gråt”, den var fantastisk, är vår tjej frisk får vi sova hela nätterna 😄👍🏻

 21. Jonna,

  Snygga glasögon. Vår minsting ”lärde sig att sova” då han fyllde tre. Du förstår att han är vår minsting ;-) Nu kan ha väl sova i den stora sängen då du är ensam med Lo? Lägg möbler/kuddar som barriär att han inte faller. Ni har ju gott om plats. Jag provade zonterapi etc. Håll ut!

 22. Sara,

  Nu antar jag att han inte sitter mycket framför teve och padda iom så liten. För små barn har ju svårt att hantera och sortera alla intryck från skärmen. Enligt barnläkaren Hugo Lagercrantz ska ju barn under två år inte se på teve/skärm alls, men detta är ju svårt att förhindra i dagens samhälle. Hur som helst, när det gäller sömnen så undvik skärmar (dvs ingen teve på heller) helt de närmsta timmarna innan han ska lägga sig. Annars kanske hjärnan är så uppe i varv att han har svårt att komma till ro på natten. Värt att testa i alla fall. Kram!

  • Magdalena,

   Nej inte alls faktiskt. Sammanlagt ett 5tal gånger kanske? Men TACK för tipset.. x

   • Sara,

    Aha, då så! :-)

 23. Erika,

  Har precis kommit ur den där ‘fasen’. Min är lika gammal som Lo. Från 4-7 månader sov hon aldrig på natten! Höll på att gå under. Plötsligt en natt sov hon bra och sen har det fortsatt. Ändrade inget. Så skönt men är fortfarande förstörd och är trött konstant.

 24. Victoria,

  Åhhh. Byxorna i collaget som har häng i röven. Vad är det för brallor? Letade igenom Mikkas, men där fanns de inte. ❤️

 25. Petra Gustafsson,

  Fina du💓 Du e för jefla härlig! Gapflabbar rätt ut när jag läser din blogg! Att inte få sova på natten kan få även den bäste att känna sig som en zombie 24/7😱😱 Hade likadant med vår son, numera 4 år.. Blev tokig, satt uppe om nätterna i soffan o glodde serier, den ena sämre än den andra.. Hur som, om det var det eller det bara var en tillfällighet, vi testade healing😄 en i vår kompiskrets som kan healing testade. Gjorde det en gång, från den dagen sov vår son hela nätter i egen säng👍🏽 Lycka till o stor kram 💓💚💙💕

 26. Nina Fritzon,

  Maggan!!! Du måste hjälpa mig please..var är din gråa mysdress ifrån..jag har letat överallt, blir tokig!

  Mvh. Nina

  • Magdalena,

   Lindex❤ bästa!!

Tack för din kommentar. Det kan ta någon minut för den att visa sig, så ta det lugnt. Kram!

“Artighet är konsten att välja bland dina tankar.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

MENY

Mer från Magdalena Graaf