Kaffeskola med ZOÉGAS

29 juni, 2017
9 Kommentarer

        I samarbete med ZÓEGAs

 Äntligen hemma! Svenskt kaffe, åhhh vad jag har längtat efter en 

RIKTIG kopp svart kaffe. 


Varför är kaffe i Europa så äckligt? Blaskigt ”americano” INGET slår en riktig svensk kopp bryggkaffe


Jag har faktiskt börjat dricka mitt kaffe lite med andakt. Har aldrig tidigare förstått vilken kärlek det ligger bakom en kopp. Varje böna är handplockad. Varje kaffesäck är provsmakad

Provsmakningen, eller koppning som det kallas, är själva hjärtat i produktionen och är en kvalitetskontroll och det görs upp till 15 gånger innan det når din bryggare.


Lite historia:

ZOÉGAS rosteri ligger i Helsingborg och det var Carlos Zoéga som för över 130 år sedan grundade ZOÉGAS för att specialisera sig på hantverket mörkrostat kaffe. 
Han tyckte att mörkrostade kaffebönor smakade godare än annat kaffe på marknaden som fanns då på 1880-talet. 

Med en kaffebrännare för 90 kr och en kaffekvarn för 83 kr öppnade Carlos Zoéga år 1881 kaffehandel i Landskrona. Det är det egentliga årtalet för ZOÉGAS start 1886 räknas annars som firmans födelseår eftersom verksamheten då Carlos och fru Maria flyttade verksamheten till Helsingborg där det fortfarande ligger. 
 

Det jag har sett och det som gör ZOÉGAS kaffe så gott och unikt, är deras fantastiska kunskap om bl.a. själva rostningen och blandningen. Det ligger ett enormt hantverk bakom varje blandning och genom att blanda olika kaffebönor kan man uppnå unika smakprofiler framförallt med kaffebönor från Östafrika. 

Eftersom endast de allra bästa och finaste bönorna kan mörkrostas har mörkrost också blivit ett uttryck för kaffe av hög kvalitet.

Den första filmen vi spelade in på ZOÉGAS rosteri i Helsingborg Den första filmen vi spelade in på ZOÉGAS rosteri i Helsingborg är klar! 
I denna blockbuster rulle kan du se exakt hur det går till att skapa kaffe.
Kaffe är en jordbruksprodukt och kan precis som allt annat som växer i jorden, skifta i kvalitet varför denna koppning säkerställer kvaliteten. 
Vad få vet är att det finns över 800 aromer i kaffe, vilket är ungefär dubbelt så många som det finns i vin!

Kaffe är en jordbruksprodukt och kan precis som allt annat som växer i jorden, skifta i kvalitet varför denna koppning säkerställer kvaliteten. 

Vad få vet är att det finns över 800 aromer i ett kaffe, vilket är ungefär dubbelt så många som det finns i vin!


Självklart brinner mitt hjärta lite extra för projektet #coffeebywomen och kaffeodlare i Östafrika. Miljontals kronor investeras i utbildningar inom hållbar kaffeodling för både män och kvinnor så att de kan bibehålla den kvaliteten av bönor samt i nya plantor, som skänks gratis till odlarna. 

Odlarna lär sig odla hållbart och mer produktivt, vilket ger fler bönor per kaffebuske och det i sin tur ger mer inkomst för odlaren och på så vis kan de utöka sin verksamhet och bland annat se till att barnen får utbildning. Man siktar för övrigt på att minst 30% av kaffeodlarna som utbildas i Östafrika ska vara kvinnor.
 
Det var grymt kul att besöka rosteriet. (Mycket fakta i det här inlägget) Men det är så himla intressant. Det blev verkligen som en chock för mig. Jag har aldrig riktigt förstått det hårda och genuina jobbet bakom 
Kram M


Kommentarer

  1. kris,

    Oj så mycket kaffe det blev. Men man tröttnar väl aldrig på kaffe?

  2. Lisen,

    Gamla bilder?

  3. Linda,

    He j Magdalena.

    Jag ska besöka Ystad i sommar ge mig tips
    mysiga cafe osv. Jag bor i Helsingborg har aldrig
    varit i Ystad.

    Ha en fin kväll roliga kvinna.

    Kram Linda

  4. Frihetenärhär,

    Does Aliens exist? Hermetic answer!

  5. L,

    Maggan älskar din blogg o läser dagligen, du får mig på bra humör även om vi inte håller med varann i alla ämnen! ;) ❤ kan du snälla (om du orkar) skriva ett inlägg om den stöttning och brist på, eller fel stöttning, du fått efter Isaks bortgång. Undrar så mycket om det finns nåt ”rätt sätt” att stötta då en vän befinner sig i en liknande situation. Det kan känns som att det varken gör från eller till och på ett sätt är det väl så? Men ändå finns det nåt litet som du tkr har värmt och nåt som du önskar att folk absolut inte gjorde? Tack för en bra blogg

  6. Marie,

    Wow, de nya pillrerna, mina naglar växer som ogräs. Å då har jag glömt flera dagar men burken är nu nästan slut. Lite brunare också kanske men jag hinner aldrig sola så svårt att säga men jag tror det.

  7. Anna,

    När jag var på bilsemester i Europa med mina föräldrar (vi snackar 80-tal) så hade de alltid med kaffe hemifrån! En termos, ett sånt där kaffebryggarfilter och melittapåsar – och självklart Zoegas!! Sen kokades det vatten på hotellrum och vid vägkanter :-) Älskar det! Behöver jag kanske nämna att mina föräldrar är från Helsingborg… :-)

  8. Hanna,

    Jag kom på en grej, du skrev i något tidigare inlägg att du använt dina urtvättade stringtrosor som hårband. Jag brukar också göra det och en dag för något år sedan kom dottern hem med en present till mig jättefint inslagen och allt och där låg tre nya fina stringtrosor fast för små för mig så jag kollade på henne och sa men vad fina men de är j så små!! Då svarar hon – Jo men mamma jag tänkte att du skulle ha lite snyggare hårband :-D (min dotter är 25 så det var ironiskt men kul) Ang. kaffe så tycker jag bäst om zoegas mörk här hemma, då jag åker utomlands tar jag med mig fulkaffe fast dyrkaffe en liten burk med snabbkaffe så jag kan göra blasket lite starkare.. Att dricka lanket kaffe är fasen vare sig bra för magen eller gott.

  9. Tara,

    Haha. Bäst är svenskt kaffe. Eh, var växer de kaffebönorna – i norr eller söder?

Tack för din kommentar. Det kan ta någon minut för den att visa sig, så ta det lugnt. Kram!

“Artighet är konsten att välja bland dina tankar.”

Lämna ett svar till Tara Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

MENY

Mer från Magdalena Graaf