En svart och oerhört sorglig dag

7 april, 2017
722 Kommentarer

Jag vill börja med att skicka styrka och kärlek till dem som förlorat en kär och älskad familjemedlem idag. Sen vill jag tacka Gud för att vi faktiskt lever. Vi befann oss på Drottninggatan. Vi var på väg till Hötorget för att se  SFs babyBossens 15.00 bio. Strosade längst Drottninggatan i en fem-årings takt 

Jag, Tristan och Charlie. 

DET BLEV  en fruktansvärd OCH väldigt traumatisk upplevelse. Vi lyckades kasta oss åt sidan och ta skydd på ett cafe. Den skenande lastbilen missade oss med  ett par meter. 

Jag tror att vi fortfarande är i chock. Har svårt att ta in det som hänt. Det känns som en ond dröm. Jag mår illa, hackar tänder, skakar och gråter. Människorna som flög i luften, ljuden av kroppar som träffade marken. Skriken, blodet. Paniken. Tumulten. Motorns skenande.  Röken. Söka skydd. Vart gömmer vi oss?

Kommer det smälla en bomb. Blir vi skjutna. Vad händer? Vi fick skydd i en butik. De låste dörrarna. Gömde oss inne på lagret bland lådorna. Folk sprang utanför. Skrek. Ovissheten. 

(Tack fina butiksägare och kunder för att du/ni tog hand om oss när JAG crashade inför mina två små pojkar) Jag var INTE stark. Jag gjorde mitt som mamma i kaoset. Sen bröt ihop. Jag bara satt på golvet och grät. Kunde inte andas. Kippade efter andan. Tack för att ni lekte kurragömmaleken med Charlie inne på lagret, och lät dem slippa se mig nedbruten och försvarslös 

Jag känner en oerhörd tacksamhet för att Charlie och Tristan gick så nära mig där på gågatan., Att jag lyckades få tag i deras jackor och slita dem åt sidan ”Vi pratar om tiondels sekunder” kanske två meter, en meter? Jag tackar Gud för att vi var nära ingången till caféet. Tackar Gud för att vi lever. Jag vill leva lite till. Mina barn ska leva länge.

Orkar inte ta in mer idag. Orkar inte prata med någon. Är trött. Pojkarna är trötta. Har suttit med polisen i förhör. Måste försöka hitta någon psykolog som barnen kan prata med så fort som möjligt.

 Det vi upplevde idag kommer sätta djupa spår. Som en otäck film säger Tristan. Jag själv ser bara det trasiga barnvagnsskelettet utan insats framför mig när jag blundar.

Kram på er❤️och krama dem ni älskar lite extra. 


Kommentarer

 1. Josefin,

  ❤❤❤❤

 2. Emelie Petersson, Borgholm,

  Kommer aldrig att glömma den dagen då terrorn drabbade Sverige. Jag och mina barn Leo och Alice tände ljus i kyrkan för offren och alla de skadade. Vi grät alla…

 3. Kari Cedergren,

  Finner inga ord för vad som händer i vårt samhälle just nu, men vill bara skicka styrke kramar till dig , dina söner, cafe’personalen och alla som var på plats på Drottninggatan.
  Ha det så bra du bara kan !!! ❤❤❤

 4. Anna,

  Åh, har inte du gått igenom nog! Hade en sån otäck känsla att du var där när det hände och tyvärr stämde det. Jag kan bara tänka mig hur traumatiskt det var. Har sett de otäcka bilderna från övervakningskameran i en affär. Bara att se den viden är så sjukt obehagligt! Usch, usch! Tänker på dig och din familj, hoppas att ni får hjälp och kommer genom detta. Sänder såklart också tankar till alla som blev berörda av detta hemska dåd. ❤

 5. Sofie,

  Så fruktansvärt hemskt! All styrka till er och hoppas att ni får bra hjälp och stöttning i det hemska.

 6. JENN!E,

  Kram till dig! Er! ❤

 7. eva,

  hej vill ge dej med familj en stor kram och en efter tanke på vad som hänt
  och styrka från norr fast avståndet är mera en 80 mil finns våra hjärtan för er alla
  nu måste vi alla titta åt både höger och vänster om oss för på varje sida finns det en person
  som vi måste visa kärlek till kram till alla där ute

 8. CL,

  Fina ni, så hemskt att vara så nära mardrömmen. Stor varm kram till dig och familjen, har tänkt på er massor i helgen <3

 9. Åsa,

  Fina fina Magdalena, vad jag är lessen att ni drabbades av det här. Jag önskar er en bra och trygg återhämtning..det kommer bli bra, men låt det ta tid <3
  Försök att inte låta rädslan styra er..
  Stor kram Åsa

 10. Ingmarie,

  Har vänner som också fick kasta sig i säkerhet någon meter från galningen. Känner så med hela Sverige men såklart extra för alla drabbade. Du är ärlig Magdalena- men att krascha är inget FEL! Bara för att vi är mammor är vi inte övermänniskor. Landa i lugn och ro, ta hand om dig och barnen / familjen så hörs här på din fina blogg när du känner att du orkar. Love till er alla- tillsammans står vi starkt!!

 11. MK,

  Du räddade dina pojkar Magdalena. Låt nu alla med kraft runt omkring dig rädda och bära dig igenom detta. Kraften finns kvar djupt inom dig ❤️.

  • susanne,

   Det var det finaste jag läst <3

  • C,

   <3

 12. kristina,

  Information från Stockholm läns landsting:
  Det är från och med måndag klockan 12.00 som Stockholms Stad och Stockholms läns landsting gemensamt bemannar krisstödscentrum på Hantverkargatan 3D. Där kommer invånarna att kunna möta specialistutbildade krisstödjare som kan ge stöd till de som behöver prata med någon om sin oro eller sina upplevelser. Krisstödscentrum kommer att vara öppet varje dag klockan 12.00-21.00, även under helgdagarna.

 13. Carro,

  Jag tänker på dig o dina killar.
  Jag har följt denna fruktansvärda händelses alla minuter från att det hände.
  JAG mår skitdåligt!! Har mått illa, varit rädd, orolig och gråtit! JAG var 30 mil ifrån, har bara sett bilder på tv:n följt nyheterna, läst texter. Ändå mår JAG fruktansvärt dåligt.
  Då tänker jag på DIG! Hur fasiken ska DU må?? Som var där? Och UPPLEVDE allt på plats!!!!! Med dina barn!!!!!!!!!
  Kan inte föreställa mig hur DU mår???
  Alla som tvingades Se, höra, uppleva!!!
  Alla anhöriga till dödsoffren.. alla skadade och anhöriga till skadade. Alla hjältar som hjälpte skadade…

  Nä, fy sjutton!!!
  du finns verkligen i mina tankar Magdalena!
  Dom säger att man ska prata, prata, prata.. så det hoppas jag du gör!!
  Använd bloggen o skriv, skriv, skriv. Vi finns här ❤ vi lyssnar, läser och känner med dig ❤
  Använd oss! Vi bryr oss så mycket!!!!
  Älskade du ❤

 14. Erica johansson,

  En massa Styrkekramar ❤️❤️❤️❤️

 15. Jennie,

  Stor innerlig kram till fina Du/Er <3

 16. Katja,

  En massa styrkekramar till dig och barnen <3 och kärlek.

 17. Mia Dahlberg,

  Skickar massa kramar och kärlek till dej och din familj ❤️

 18. Jessica,

  Hur mycket ska du behöva vara med om? 😢 Tänker på dig och dina söner stor kram till er.❤

 19. Maria Meijer,

  Tänker på er❤❤❤❤
  DU är helt fantastisk….Glöm inte det……

 20. Marika Gustafsson,

  Styrka och kramar till dig och din familj Magdalena <3

 21. Tina,

  Sänder all min kärlek till dig ❤. Från en mamma till en mamma. Kommer att bli bra vännen.

 22. Roland Magnusson,

  Kära Magdalena.
  Fick en chock när jag läste din blogg idag. Tänker på dig och din familj. Varma hälsningar till er alla.
  Roland (TAKANO)

 23. Therese,

  ❤❤❤

 24. Therese,

  All kärlek <3

 25. Helena,

  Styrkekramar till dig💕

 26. Hanna,

  Vilken fruktansvärd upplevelse. Styrkekramar! <3

 27. Mimmi,

  Fina Magdalena!!
  Min moster var också där och hon berättade en hel
  Förskräcklig berättelse. Min son har efter att hört om detta för första gången under sina 10 år inte velat sova själv i sitt rum. Jag läste om den där barnvagnen
  I en kommentar i dit första inlägg..
  Nettan, 01:25 09/04 2017
  Maggan, det var en sexårig pojke som blev hårt slungad ur sin barnvagn i insatsen. Han slog i huvudet i en glasruta men läget är nu stabilt och han kommer bli bra igen. Det var säkerligen den barnvagnen som du såg trasig utan insats. Tänkte att du vill säkert veta att pojken mår okej! Kanske tar denna vetskap udden av den hemska synen. Många styrkande kramar till dig.

  Kopierade den kommentaren.,

  Bris har ett särskilt telefonnummer och en chatt för barnen. Kolla deras hemsida.
  Ta vara på dig..
  Till press och tv, ni måste visa hänsyn…

  • Monika,

   Oj sitta i barnvagn o va 6 år.. måste se underligt ut eller ?

   • Linda,

    Är det på riktigt det som du tänker på när du läser den där texten. Barnvagnen har alltså blivit påkörd av lastbilen, barnen slungats ut och blivit både fysiskt och psykiskt skadad. Då känner du alltså att du måste kommentera att barnet var 6 år och satt i vagn…. Skäms människa!!!! Kärlek till den familjen som med största sannolikhet har flera anledningar till att pojken satt i vagn!

   • Anna,

    Du är en VÄLDIGT liten och störd människa!

 28. Katarina,

  Stackare hur många prövningar ska du behöva genomgå du måste vara otroligt stark som person kanske inte just nu men ge det tid massor av kramar 💖

 29. AnnaE,

  Kram ❤❤❤

 30. Anna,

  Fy, tänker på er och alla som var där. Kärlek ❤️ bara kärlek.

 31. Eva,

  ♥️♥️♥️

 32. agneta blomberg,

  HEJ!
  Så tråkigt att du och dina söner fick uppleva detta hemska dåd. :-( Vilken otrolig tur att ni klarade er alla tre. Du räddade dina söners liv och det är stort. Du får inte ta på dig skulden för att den Belgiska kvinnan inte klarade sig. Det är endast terroristen som bär skuld i detta fruktansvärda terrordåd. Alla säger att det gick så fort. Det var en otroligt tur att ni klarade er.
  Jag gick lite senare än vad som var tänkt från arbetet och därför så slapp jag att bevittna det hemska . Jag gick på Kungsgatan ner mot Drottninggatan för jag skulle gå till Kungsholmen. Jag såg en helikopter i luften och trodde att det var en demonstration på gång. När jag skulle gå över Sveavägen så såg jag en ung flicka med skräck i ögonen som grät. Jag förstod direkt att ett terrordåd hade hänt. Jag fick höra av polisen vad som hade hänt och han varnade oss för att det kunde finnas en bomb. Han bad oss att gå . Jag kände mig otroligt arg och ville leta efter gärningsmannen. Jag gick på Adolf Fredriks kyrkogata mot Vasastan . Hade ingen aning om just då att det var där han kapade lastbilen. Jag varnade folk på vägen .
  Jag trodde att ett terrordåd skulle ske runt jul på Drottninggatan för det är man ju rädd för varje jul .
  Det är så synd att just du har drabbats av detta eftersom att du har drabbats av så mycket annat jobbigt i livet. Vet inte varför vissa människor drabbas mer än andra. Har hört att människor som drabbats av mycket svårigheter i livet ska bli änglar när dom dör.
  Hoppas att du och din familj får en fin påsk trots allt som har hänt.
  Kramar dig i tanken. <3

 33. agneta blomberg,

  HEJ!
  Så tråkigt att du och dina söner fick uppleva detta hemska dåd. :-( Vilken otrolig tur att ni klarade er alla tre. Du räddade dina söners liv och det är stort. Du får inte ta på dig skulden för att den Belgiska kvinnan inte klarade sig. Det är endast terroristen som bär skuld i detta fruktansvärda terrordåd. Alla säger att det gick så fort. Det var en otroligt tur att ni klarade er.
  Jag gick lite senare än vad som var tänkt från arbetet och därför så slapp jag att bevittna det hemska . Jag gick på Kungsgatan ner mot Drottninggatan för jag skulle gå till Kungsholmen. Jag såg en helikopter i luften och trodde att det var en demonstration på gång. När jag skulle gå över Sveavägen så såg jag en ung flicka med skräck i ögonen som grät. Jag förstod direkt att ett terrordåd hade hänt. Jag fick höra av polisen vad som hade hänt och han varnade oss för att det kunde finnas en bomb. Han bad oss att gå . Jag kände mig otroligt arg och ville leta efter gärningsmannen. Jag gick på Adolf Fredriks kyrkogata mot Vasastan . Hade ingen aning om just då att det var där han kapade lastbilen. Jag varnade folk på vägen .
  Jag trodde att ett terrordåd skulle ske runt jul på Drottninggatan för det är man ju rädd för varje jul .
  Det är så synd att just du har drabbats av detta eftersom att du har drabbats av så mycket annat jobbigt i livet. Vet inte varför vissa människor drabbas mer än andra. Har hört att människor som drabbats av mycket svårigheter i livet ska bli änglar när dom dör.
  Hoppas att du och din familj får en fin påsk trots allt som har hänt.
  Kramar dig i tanken. <3

Tack för din kommentar. Det kan ta någon minut för den att visa sig, så ta det lugnt. Kram!

“Artighet är konsten att välja bland dina tankar.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

MENY

Mer från Magdalena Graaf